CHIRURGIA MAINII
Chirurgia mainii cuprinde procedurile chirugicale ce trateaza mana, incheietura mainii şi nervii periferici ai membrului superior. Cuprinde, de asemenea, şi chirurgia reconstructiva ce imbunataţeşte funcţia membrului superior dupa leziuni ale nervilor. Daca mana va este afectata in orice fel, chirurgia mainii poate imbunataţi starea Dvs. Acest tip de intervenţii chirurgicale foarte specializate pot trata afecţiuni care va provoaca durere şi va afecteaza puterea, funcţia şi flexibilitatea mainii şi a degetelor. Chirurgia mainii urmareşte sa restaureze pana aproape de normal funcţia mainii şi a degetelor accidentate de un traumatism, sau sa corecteze anomaliile prezente de la naştere.
Concret, chirurgia mainii poate trata printre multe alte afecţiuni şi pe urmatoarele:
- Sindromul de canal carpian
- Maladia Dupuytren
- Sindromul de Tunel Cubital
- Leziunile traumatice ale tendoanelor
Va prezentam raspunsurile la cele mai uzuale intrebari legate de aceasta operatie. Pentru orice alte detalii sau informatii va rugam sa nu ezitati sa ne contactati.
1Sunt un bun candidat pentru Chirurgia mainii ?
Consultatia Dvs. va stabili daca sunteti un candidat potrivit pentru aceasta procedura. Daca sunteti intr-o stare buna de sanatate fizica si mentala, cu asteptari realiste, atunci sunteti un candidat potrivit. Inainte de a va decide pentru o intervenţie chirurgicala, gandiţi-va cu atenţie la dorinţele şi aşteptarile Dvs. şi discutaţi-le cu doctorul.
2La ce ar trebui sa ma astept de la prima consultatie ?
In timpul consultaţiei veţi fi informat asupra acestei proceduri, asupra limitelor şi riscurilor ei, şi veţi discuta despre ceea ce doriţi şi ce va preocupa. Aceasta discuţie il va ajuta pe medic sa inţeleaga exact ceea ce doriţi şi sa determine daca poate fi realizabil in mod realist. Doctorul va va examina mainile şi va lua in considerare anumiţi factori, cum ar fi mobilitatea, sensibilitatea şi forţa degetelor şi a mainii Dvs. Doctorul va va explica ce tehnici chirurgicale sunt cel mai potrivite pentru Dvs. La sfarşitul consultaţiei se vor face fotografiile pentru dosarul Dvs. medical şi apoi puteţi discuta costul intervenţiei chirurgicale şi datele de programare ale intervenţiei chirurgicale. Trebuie sa veniti la consultatie pregatit pentru a discuta istoricul Dvs. medical. Aceasta presupune sa veniti la consultatie pregatit cu o lista a eventualelor Dvs. probleme medicale, a interventiilor chirurgicale suferite in trecut, si a medicatiei actuale si a alergiilor. Este important sa ne puteti la dispozitie informatii medicale complete, deoarece acestea pot influenta rezultatul si recuperarea.
3Ce se intampla in ziua operatiei ?
Intervenţia Dvs. de chirurgia mainii va fi efectuata intr-o clinica autorizata de chirurgie plastica, sub anestezie locala sau generala, indusa de un medic specialist anestezist. Un calmant oral va va fi administrat inaintea operaţiei pentru confortul dvs. şi pentru a va diminua anxietatea. Daca operaţia s-a efectuat sub anestezie generala, atunci va fi necesar sa ramaneţi o noapte in clinica. Operaţia dureaza in general 1-2 ore, in funcţie de natura şi complexitatea procedurii Dvs. Daca sunteti fumator, va trebui sa renuntati la fumat cu minim 3 saptamani inainte de interventia chirurgicala. Aspirina si anumite medicamente anti-inflamatorii pot provoca sangerari crescute, asa ca ar trebui sa evitati sa luati aceste medicamente pentru o perioada de timp inainte si dupa interventia chirurgicala. Atunci cand se termina operaţia, veţi fi dus in zona de recuperare, unde veţi fi in continuare monitorizat cu atenţie. Zonele tratate vor fi bandajate şi acoperite de articole de imbracaminte elastice compresive. Acestea sunt folosite pentru a controla edemul post-operator, pentru a sprijini ţesuturile suturate şi pentru a netezi şi intinde pielea. Grasimea se recolteaza prin aspiratie cu ajutorul unei canule speciale de recoltare folosind o tehnica sterila. Odata ce se obtine grasime suficienta din zona donatoare, aceasta este apoi purificata prin spalare sau prin utilizarea unei centrifuge. In acest moment grasimea este plasata in zonele ce trebuiesc tratate. Pentru aceasta se foloseste o canula foarte fina de injectare. Atunci cand se termina operaţia, veţi fi dus in zona de recuperare, unde veţi fi in continuare monitorizat cu atenţie. Zonele tratate vor fi bandajate şi mana va fi imobilizata pe o atela.
4Ce presupune recuperarea dupa interventie ?
Dupa operaţie, mana va fi bandajata şi imobilizata pe o atela daca este considerat necesar. Daca au fost puse tuburi de dren, acestea vor fi scoase pana in 5 zile dupa operaţie, in funcţie de cantitatea de fluid care se scurge. Va trebui sa ţineţi o evidenţa, pentru a inregistra ce cantitate de fluid se scurge zilnic. Ingrijirea inciziilor din jurul tuburilor de dren este uşoara, şi veţi fi invaţat cum sa aveţi grija de aceste zone inainte de a pleca din clinica. Dupa operaţie fizioterapia este esenţiala pentru restabilirea puterii, flexibilitaţii şi a mobilitaţii. Daca incercaţi prea devreme mişcarile normale, exista riscul de re-accidentare. Rezultatul final al operaţiei este direct proporţional de urmarirea cu stricteţe a programului de fizioterapie şi a instrucţiunilor doctorului.
5Ce ar trebui sa stiu despre rezultatul acestei interventii ?
Rezultatul final al intervenţiei chirurgicale realizate asupra mainii Dvs. se va vedea in timp. Cu toate ca progresele ştiinţifice inregistrate in chirurgia mainii aproape ca pot realiza miracole in reconstrucţie şi replantare, rezultatul fiecarei operaţii nu poate fi pe deplin prevazut. Daca aţi avut o intervenţie pentru a corecta sindromul de canal carpian, modificarea conform recomandarilor doctorului a rutinei din timpul lucrului, este esenţiala pentru pastrarea rezultatului pe termen lung. Rezultatul final poate sa nu fie aparent pentru mai multe luni. Daca procedura a implicat microchirugia, un an este termenul considerat adecvat pentru a atinge funcţionalitatea finala.
6Cate vizite trebuie sa fac dupa operatie ?
Doctorul va va vedea a doua zi dupa operaţie şi va va schimba pansamentul, şi apoi va va comunica programul urmatoarelor pansamente. In principiu, va veţi intoarce la 2-3 zile dupa operaţie pentru indepartarea tuburilor de dren, şi la 10-14 zile pentru scoaterea firelor de sutura. In timpul vizitelor postoperatorii, doctorul va discuta cu Dvs. despre ce aveţi de facut in continuare, precum şi despre orice alte probleme aţi putea avea. Dupa aceaste vizite, este indicat sa reveniţi la control, dupa 3 saptamani, 6 saptamani, 3 luni, 6 luni şi un an. Va rugam sa retineti ca relatia Dvs. cu Clinica Dr. Radu Silvian Cojocaru nu se termina atunci cand parasiti sala de operatie. Daca aveti intrebari sau va preocupa ceva in decursul perioadei de recuperare, sau aveti nevoie de informatii suplimentare si mai tarziu, puteti oricand sa ne contactati.
7Care este costul operatiei ?
Costul acestei proceduri nu poate fi prezentat clar si va fi stabilit numai dupa prima consultatie, in functie de particularitatile cazului Dvs. si de amploarea interventiei chirugicale alese. Cu toate acestea, va garantam cel mai bun raport calitate/pret de pe piata de profil.