CORECTIE CICATRICI
Cicatricile sunt semnele vizibile ce raman pe piele dupa vindecarea unei rani. Acestea sunt rezultatele inevitabile ale unei leziuni sau intervenţii chirurgicale, iar evoluţia lor este imprevizibila. O evoluţie nefavorabila poate duce la cicatrici ce sunt evidente, sau inestetice sau deformante. Chiar şi o rana care se vindeca bine poate avea ca rezultat o cicatrice ce va poate afecta aspectul dvs. Cicatricile pot fi in relief sau adancite faţa de conturul pielii inconjuratoare, diferite in culoare sau textura faţa de pielea sanatoasa din jur, sau pot fi extrem de vizibile din cauza dimensiunii lor, sau a formei lor sau locaţiei in care se afla.
Opţiunile de tratament pot varia in funcţie de tipul şi forma cicatricilor, şi pot cuprinde:
Revizuirea cicatricilor prin tehnici de chirurgie plastica se realizeaza pentru a imbunataţi aspectul sau starea unei cicatrice localizata oriunde pe corp, prin minimizarea ei, astfel incat sa fie in concordanţa cu tonul şi textura pielii inconjuratoare. Deşi prin corecţia unei cicatrice se poate ajunge la un rezultat mai placut estetic sau se poate imbunataţi o cicatrice ce s-a vindecat prost, o cicatrice nu poate fi complet ştearsa.
Diferitele forme in care se poate dezvolta o cicatrice sunt:
- Cicatricile caracterizate prin modificari de culoare, neregularitaţi ale suprafeţei şi alte cicatrice mai subtile pot fi imbunataţite estetic prin intervenţia chirurgicala sau alte tratamente recomandate de Dr. Zegrea. Acest tip de cicatrice nu afecteaza funcţia şi nu provoaca disconfort fizic, şi cuprinde cicatricile provocate de acnee, precum şi cele rezultate in urma traumatismelor minore sau inciziilor chirurgicale anterioare.
- Cicatricile hipertrofice sunt formate din ţesut gros cicatriceal ce se dezvolta direct pe rana. Ele sunt adesea ridicate, roşii şi/sau dureroase, şi pot deveni mai late cu timpul. Pot fi hiperpigmentate (mai inchise la culoare) sau hipopigmentate (mai deschise la culoare).
- Cheloidele sunt mai mari decat cicatricile hipertrofice. Pot fi dureroase sau provoca mancarimi, şi se pot increţi. Ele se extind dincolo de marginile ranii sau inciziei iniţiale. Cicatricile cheloide pot aparea oriunde pe corp, dar se dezvolta mai frecvent in zonele unde exista doar puţin ţesut adipos sub ele, cum ar fi faţa, gatul, urechile, pieptul sau umerii.
- Contracturile sunt acele cicatrici care restricţioneaza mişcarea datorita faptului ca in timpul procesului de vindecare, pielea şi ţesuturile de dedesubt fuzioneaza, aderand unele de celelalte. Ele pot sa apara atunci cand se pierde mult ţesut, aşa cum se intampla dupa o arsura. Contracturile pot aparea, de asemenea, atunci cand o cicatrice traverseaza o articulaţie, restricţionand mişcarea degetelor, a coatelor, genunchilor sau a gatului.
In funcţie de ce tip de cicatrice aveţi, doctorul va determina ce tehnici de chirurgie plastica sunt potrivite pentru a le imbunataţi aspectul.
Va prezentam raspunsurile la cele mai uzuale intrebari legate de aceasta operatie. Pentru orice alte detalii sau informatii va rugam sa nu ezitati sa ne contactati.
1Sunt un bun candidat pentru corectia cicatricilor ?
Consultaţia Dvs. va stabili daca sunteţi un candidat potrivit. Corecţia cicatricilor este procedura extrem de individualizata ce trebuie realizata pentru Dvs., şi nu pentru a indeplini dorinţele altcuiva sau pentru a incerca sa va incadraţi in orice fel de imagine ideala. Revizuirea cicatricilor poate fi efectuate persoanelor de orice varsta şi poate fi o opţiune buna pt Dvs. daca:
- Va deranjeaza o cicatrice localizata oriunde pe corp;
- Nu aveţi alte afecţuni medicale ce pot afecta vindecarea sau cicatrizarea;
- Sunteţi ne-fumator;
- Aveţi o atitudine pozitiva şi obiective realiste referitor la ce se poate realiza prin revizuirea cicatricilor;
- Nu aveţi acnee activa sau alta afecţiune a pielii in zona ce trebuie tratata.
2La ce ar trebui sa ma astept de la prima consultatie ?
In timpul consultaţiei veţi fi informat asupra acestei proceduri, asupra limitelor şi riscurilor ei, şi veţi discuta despre ceea ce doriţi şi ce va preocupa. Aceasta discuţie il va ajuta pe medic sa inţeleaga exact ceea ce doriţi şi sa determine daca poate fi realizabil in mod realist. Doctorul va va examina cicatricile şi va lua in considerare anumiţi factori, cum ar fi localizarea ei şi starea ţesuturilor din jur. Doctorul va va explica ce tehnici chirurgicale sunt cel mai potrivite pentru Dvs. La sfarşitul consultaţiei se vor face fotografiile pentru dosarul Dvs. medical şi apoi puteţi discuta costul intervenţiei chirurgicale şi datele de programare ale intervenţiei chirurgicale. Trebuie sa veniti la consultatie pregatit pentru a discuta istoricul Dvs. medical. Aceasta presupune sa veniti la consultatie pregatit cu o lista a eventualelor Dvs. probleme medicale, a interventiilor chirurgicale suferite in trecut, si a medicatiei actuale si a alergiilor. Este important sa ne puteti la dispozitie informatii medicale complete, deoarece acestea pot influenta rezultatul si recuperarea.
3Cum se realizeaza corecţia cicatricilor ?
Gradul de imbunataţire ce poate fi atins prin revizuirea cicatricilor depinde de gradul cicatrizarii, de tipul, marimea, şi localizarea cicatricei. In anumite cazuri o singura tehnica, chiar şi ne-chirurgicala, poate oferi o imbunataţire semnificativa. Cu toate acestea, Dr. Zegrea poate recomanda o combinaţie de tehnici de revizuire a cicatricilor pentru a obţine cele mai bune rezultate. Tipurile de tratamente posibile de corecţie a cicatricilor cuprind:
- Tratamente topice: cum sunt unguentele, gelurile, benzile sau compresia externa;
- Substanţele injectabile sunt adesea folosite pentru a umple cicatricile adancite sau concave. Substanţele folosite pot fi acidul hialuronic, grasimea proprie, etc;
- Tratamente de suprafaţa: laser sau dermaroller;
- Excizia chirurgicala a vechii cicatrici şi inchiderea noii rani folosind tehnici avansate de sutura chirugicala;
- Expandarea tisulara pentru a furniza ţesut sanatos in cazul cicatricilor extensive, cum sunt cele dupa arsuri.
4Ce se intampla in ziua operatiei ?
Intervenţia Dvs. de corecţie a cicatricilor va fi efectuata intr-o clinica autorizata de chirurgie plastica, sub anestezie locala, indusa de un medic specialist anestezist. Un calmant oral va va fi administrat inaintea operaţiei pentru confortul dvs. şi pentru a va diminua anxietatea. Operaţia dureaza in general pana intr-o ora, in funcţie de natura şi complexitatea procedurii Dvs. Daca sunteţi fumator/oare, va trebui sa renunţaţi la fumat cu minim 3 saptamani inainte de intervenţia chirurgicala. Aspirina şi anumite medicamente anti-inflamatorii pot provoca sangerari crescute, aşa ca ar trebui sa evitaţi sa luaţi aceste medicamente pentru o perioada de timp inainte de intervenţia chirurgicala. Atunci cand se termina operaţia, veţi fi dus in zona de recuperare, unde veţi fi in continuare monitorizat cu atenţie. Zonele tratate vor fi pansate sau bandajate.
5Ce presupune recuperarea dupa interventie ?
Faza iniţiala de vindecare dupa o intervenţie de revizuire a cicatricilor poate sa implice umflarea zonei tratate, modificari de culoare sau disconfort, şi poate dura 1 sau 2 saptamani. Vindecarea va continua timp de mai multe luni şi pe masura ce noua cicatrice se vindeca, progresiv se va subţia şi estompa. Va vor fi date instrucţiuni specifice ce vor cuprinde medicamentele ce trebuie luate sau unguentele ce trebui aplicate, precum şi datele vizitelor urmatoare. Este important ca inciziile chirurgicale sa nu fie supuse forţelor excesive, abraziunilor, sau mişcarii in decursul perioadei de vindecare. Toate inciziile vor fi extrem de sensibile la lumina soarelui sau radiaţiile ultraviolete in timpul fazei de vindecare, şi sunt de evitat timp de un an dupa operaţie. Daca totuşi trebuie sa va expuneţi, utilizaţi o crema de protecţie solara cu un SPF 20 sau 25 şi ce conţine oxid de zinc.
6Ce ar trebui sa stiu despre rezultatul acestei interventii ?
Rezultatul final al intervenţiei chirurgicale de corecţie a cicatricilor este permanent, dar insa, este necesar sa se finalizeze procesul de vindecare sau maturizare a cicatrilor, ce dureaza intre 8 luni şi un an, pana ce rezultatul final sa poata fi vizibil, moment in care noua cicatrice s-a vindecat complet şi s-a estompat. Practica medicinei şi a chirurgiei nu este o ştiinţa exacta. Deşi rezultatele bune sunt de aşteptat, nu exista garanţia lor. In anumite situaţii, poate sa nu fie posibil a se obţine rezultatele optime cu o singura operaţie, şi alta intervenţie poate fi necesara.
7Cate vizite trebuie sa fac dupa operatie ?
Doctorul va va vedea a doua zi dupa operaţie şi va va schimba pansamentul, şi apoi va va comunica programul urmatoarelor pansamente. In principiu, va veţi intoarce la 2-3 zile dupa operaţie, şi apoi la 6-10 zile pentru scoaterea firelor de sutura. In timpul vizitelor postoperatorii, dr. Zegrea va discuta cu Dvs. despre ce aveţi de facut in continuare, precum şi despre orice alte probleme aţi putea avea. Dupa aceaste vizite, este indicat sa reveniţi la control, dupa 3 saptamani, 6 saptamani, 3 luni, 6 luni şi un an. Va rugam sa retineti ca relatia Dvs. cu Clinica Dr. Radu Silvian Cojocaru nu se termina atunci cand parasiti sala de operatie. Daca aveti intrebari sau va preocupa ceva in decursul perioadei de recuperare, sau aveti nevoie de informatii suplimentare si mai tarziu, puteti oricand sa ne contactati.
8Care este costul operatiei ?
Costul acestei proceduri nu poate fi prezentat clar si va fi stabilit numai dupa prima consultatie, in functie de particularitatile cazului Dvs. si de amploarea interventiei chirugicale alese. Cu toate acestea, va garantam cel mai bun raport calitate/pret de pe piata de profil.
Clientii nostri
Imagini inainte si dupa procedura