parallax background

FORMATIUNI CUTANATE SI SUBCUTANATE


Formaţiunile cutanate şi subcutanate sunt prezente la toate persoanele şi pot aparea la orice varsta. Este indicat sa fie monitorizate şi supuse atenţiei unui specialist datorita riscului de malignizare ce il prezinta. De asemenea, ele pot fi indepartate daca va jeneaza, sau pur şi simplu, din raţiuni estetice. Pielea noastra este mereu in schimbare şi este posibil sa observaţi noi pistrui, pete sau excrescenţe. Cele mai multe formaţiuni ce pot aparea pe piele (cutanate) sau imediat sub piele (subcutanate) sunt benigne, adica nu sunt canceroase, dar cel mai prudent este sa fie examinate de un specialist. Chiar daca aceste formaţiuni cutanate sau subcutanate nu sunt iniţial de natura canceroasa, cu timpul ele se pot transforma malign sub acţiunea razelor soarelui, traumatismelor, sau altor factori externi sau interni. Formaţiunile cutanate sau subcutanate pot fi indepartate deoarece sunt suspecte de a fi cancer de piele, sau pentru ca se agaţa frecvent de haine şi sunt dureroase sau sangereaza, sau pus şi simplu pentru ca pot fi inestetice datorita marimii, aspectului sau poziţiei lor.

Principalele tipuri de formaţiuni cutanate sau subcutanate ce pot necesita excizia chirurgicala sunt:
  • Aluniţele (naevi) sunt cele mai frecvente formaţiuni cutanate. Ele pot fi plate, sau in relief faţa de pielea inconjuratoare, de culoarea pielii, sau mai inchise la culoare, ajungand pana la culoarea neagra. In general sunt de 1-2 mm marime, dar cu cat sunt mai mari cu atat probabilitatea de a fi de natura canceroasa este mai mare. Orice aluniţa mai mare de 6 mm trebuie examinata de un specialist.
  • Xantelasmele sunt depozite de grasime, dimensiuni variate, situate sperficial pe piele, localizate cel mai adesea in jurul ochilor sau pe faţa. Ele se indeparteaza in general din cauza aspectului inestetic.
  • Lipoamele sunt formaţiuni adipoase ce cresc incet, aproape intotdeauna benigne, care sunt cel mai adesea gasite subcutanat. Cele mai multe lipoame sunt asimptomatice, pot fi diagnosticate prin examenul clinic, şi nu necesita tratament. Poate fi necesar sa fie indepartate din cauze cosmetice, din cauza compresiei ce o exercita pe structurile inconjuratoare, sau daca diagnosticul este incert. Deoarece lipoamele, in general, nu se infiltreaza in ţesuturile din jur fiind inconjurate de o capsula, ele pot fi indepartate uşor, cu capsula intacta, prin excizie şi enucleare.
  • Chisturile sebacee sunt formaţiuni subcutanate ce se formeaza prin acumularea secreţiei unor glande sebacee a caror conducte excretoare s-au obstruat din diferite motive. Ele pot avea dimensiuni variabile, de la tumorete de caţiva mm pana la formaţiuni mari de caţiva cm. Este indicat sa fie indepartate deoarece in aproape toate cazurile se suprainfecteaza. Tratamentul este exclusiv chirugical şi vizeaza excizia intregii formaţiuni, cu tot cu conţinut, si ideal cu capsula intacta.

In funcţie de tipul de formaţiune pe care il aveţi, doctorul va determina daca este necesar sa fie excizate chirurgical sau nu.

Va prezentam raspunsurile la cele mai uzuale intrebari legate de aceasta operatie. Pentru orice alte detalii sau informatii va rugam sa nu ezitati sa ne contactati.

1La ce ar trebui sa ma astept de la prima consultatie ?
In timpul consultaţiei veţi fi informat asupra acestei proceduri, asupra limitelor şi riscurilor ei, şi veţi discuta despre ceea ce doriţi şi ce va preocupa. Aceasta discuţie il va ajuta pe medicu sa inţeleaga exact ceea ce doriţi şi sa determine daca poate fi realizabil in mod realist. Doctorul va va examina formaţiunile şi va lua in considerare anumiţi factori, cum ar fi aspectul lor, localizarea şi numarul lor. Doctorul va va explica ce tehnici chirurgicale sunt cel mai potrivite pentru Dvs. La sfarşitul consultaţiei se vor face fotografiile pentru dosarul Dvs. medical şi apoi puteţi discuta costul intervenţiei chirurgicale şi datele de programare ale intervenţiei chirurgicale. Trebuie sa veniti la consultatie pregatit pentru a discuta istoricul Dvs. medical. Aceasta presupune sa veniti la consultatie pregatit cu o lista a eventualelor Dvs. probleme medicale, a interventiilor chirurgicale suferite in trecut, si a medicatiei actuale si a alergiilor. Este important sa ne puteti la dispozitie informatii medicale complete, deoarece acestea pot influenta rezultatul si recuperarea.
2Cum se realizeaza excizia formaţiunilor ?
Tratamentul cel mai indicat al formaţiunilor cutanate sau subcutanate se realizeaza prin excizia in bloc a acestor formaţiuni, in toata grosimea lor, pana la ţesutul normal inconjurator. Excizia completa implica o incizie in forma de elipsa a pielii din jurul formaţiunii incluzand formaţiunea in sine, şi apoi suturarea pielii in 2 straturi. Multe zone ale corpului, mai ales cele cu piele subţire şi fara tensiune, se cicatrizeaza foarte bine prin aceasta tehnica. In principiu linia de excizie trebuie sa fie de 3 ori mai lunga decat formaţiunea pentru a se putea vindeca repede şi estetic. Evident ca sunt folosite cele mai precise tehnici şi fire de sutura pentru optimiza rezultatul estetic. Intr-o singura intervenţie se pot scoate pana la 3-4 formaţiuni. Piesa excizata este apoi plasata intr-un container special, steril şi este trimisa la examinarea histo-patologica. Rezultatul examenului histo-patologic este gata in aproximativ 2 saptamani şi este singurul care stabileşte cu certitudine natura exacta a formaţiunii excizate, precum şi faptul ca formaţiunea a fost excizata in totalitate.
3Ce se intampla in ziua operatiei ?
Intervenţia Dvs. de corecţie a cicatricilor va fi efectuata intr-o clinica autorizata de chirurgie plastica, sub anestezie locala infiltrativa. Un calmant oral va va fi administrat inaintea operaţiei pentru confortul dvs. şi pentru a va diminua anxietatea. Operaţia dureaza in general pana intr-o ora, in funcţie de numarul formaţiunilor ce trebuie indepartate. Daca sunteti fumator, va trebui sa renuntati la fumat cu minim 3 saptamani inainte de interventia chirurgicala. Aspirina si anumite medicamente anti-inflamatorii pot provoca sangerari crescute, asa ca ar trebui sa evitati sa luati aceste medicamente pentru o perioada de timp inainte si dupa interventia chirurgicala. Atunci cand se termina operaţia, veţi fi dus in zona de recuperare, unde veţi fi in continuare monitorizat cu atenţie. Zonele tratate vor fi bandajate şi acoperite de articole de imbracaminte elastice compresive. Acestea sunt folosite pentru a controla edemul post-operator, pentru a sprijini ţesuturile suturate şi pentru a netezi şi intinde pielea. Grasimea se recolteaza prin aspiratie cu ajutorul unei canule speciale de recoltare folosind o tehnica sterila. Odata ce se obtine grasime suficienta din zona donatoare, aceasta este apoi purificata prin spalare sau prin utilizarea unei centrifuge. In acest moment grasimea este plasata in zonele ce trebuiesc tratate. Pentru aceasta se foloseste o canula foarte fina de injectare. Atunci cand se termina operaţia, veţi fi dus in zona de recuperare, unde veţi fi in continuare monitorizat cu atenţie pentru o perioada scurta. Zonele tratate vor fi pansate sau bandajate.
4Ce presupune recuperarea dupa interventie ?
Faza iniţiala de vindecare dupa o intervenţie de excizia a formaţiunilor cutanate sau subcutanate poate sa implice umflarea zonei tratate, modificari de culoare sau disconfort, şi poate dura 1 sau 2 saptamani. Vindecarea va continua timp de mai multe luni şi pe masura ce noua cicatrice se vindeca, progresiv se va subţia şi se va estompa. De fiecare data cand se intervine chirurgical asupra corpului Dvs. o cicatrice va rezulta. In aproximativ 6-12 luni cicatricea se va maturiza complet şi işi va schimba culoarea din roz/roşiatic intr-o nuanţa decolorata a pielii Doctorul va va da instrucţiuni specifice pentru ingrijirea cicatricei in perioada ei metabolic activa, pentru a-i optimiza aspectul, incat sa fie cat mai greu de remarcat posibil. Este important ca inciziile chirurgicale sa nu fie supuse forţelor excesive, abraziunilor, sau mişcarii in decursul perioadei de vindecare. Toate inciziile vor fi extrem de sensibile la lumina soarelui sau radiaţiile ultraviolete in timpul fazei de vindecare, şi sunt de evitat timp de un an dupa operaţie. Daca totuşi trebuie sa va expuneţi, utilizaţi o crema de protecţie solara cu un SPF 20 sau 25 şi ce conţine oxid de zinc.
5Ce ar trebui sa stiu despre rezultatul acestei interventii ?
Rezultatul final al intervenţiei chirurgicale de excizia a formaţiunilor cutanate sau subcutanate este permanent, dar insa, este necesar ca examenul histo-patologic sa confirme excizia in totalitate a formaţiunii. Practica medicinei şi a chirurgiei nu este o ştiinţa exacta. Deşi rezultatele bune sunt de aşteptat, nu exista garanţia lor. In anumite situaţii, poate sa nu fie posibil a se obţine rezultatele optime cu o singura operaţie, şi alta intervenţie poate fi necesara.
6Cate vizite trebuie sa fac dupa operatie ?
Doctorul va va vedea a doua zi dupa operaţie şi va va schimba pansamentul, şi apoi va va comunica programul urmatoarelor pansamente. In principiu, va veţi intoarce la 2-3 zile dupa operaţie, şi apoi la 6-10 zile pentru scoaterea firelor de sutura. In timpul vizitelor postoperatorii, doctorul va discuta cu Dvs. despre ce aveţi de facut in continuare, precum şi despre orice alte probleme aţi putea avea. Dupa aceaste vizite, este indicat sa reveniţi la control, dupa 3 saptamani, 6 saptamani, 3 luni, 6 luni şi un an. Va rugam sa retineti ca relatia Dvs. cu Clinica Dr. Radu Silvian Cojocaru nu se termina atunci cand parasiti sala de operatie. Daca aveti intrebari sau va preocupa ceva in decursul perioadei de recuperare, sau aveti nevoie de informatii suplimentare si mai tarziu, puteti oricand sa ne contactati.
7Care este costul operatiei ?
Costul acestei proceduri nu poate fi prezentat clar si va fi stabilit numai dupa prima consultatie, in functie de particularitatile cazului Dvs. si de amploarea interventiei chirugicale alese. Cu toate acestea, va garantam cel mai bun raport calitate/pret de pe piata de profil.

INFORMATII DESPRE OPERATIE


Durata:

30-60 de minute (in funcţie de numarul numarul formaţiunilor)

Anestezia:

Anestezie locala

Spitalizarea:

De obicei nu necesita spitalizare sau maxim 1 noapte de cazare in clinica noastra

Efecte secundare:

Disconfort temporar, tumefiere, echimoze, şi durere

Riscuri chirurgicale:

Durere, sangerare, infecţie, cicatrizare nefavorabila, efectul incomplet al operaţiei

Recuperarea:

In funcţie de tipul şi localizarea formaţiunilor

Durata rezultatelor:

Permanenta

INFORMATII DESPRE OPERATIE


Durata:

30-60 de minute (in funcţie de numarul numarul formaţiunilor)

Anestezia:

Anestezie locala

Spitalizarea:

De obicei nu necesita spitalizare sau maxim 1 noapte de cazare in clinica noastra

Efecte secundare:

Disconfort temporar, tumefiere, echimoze, şi durere

Riscuri chirurgicale:

Durere, sangerare, infecţie, cicatrizare nefavorabila, efectul incomplet al operaţiei

Recuperarea:

In funcţie de tipul şi localizarea formaţiunilor

Durata rezultatelor:

Permanenta