parallax background

LIPOFILING ( LIPOSCULPTURA CORPORALA )


Injectarea de grasime sau lipofilling are indicaţii extinse in chirurgia cosmetica. Zonele corpului ce pot beneficia de augmentarea de volum prin grasime proprie sunt faţa, dosul mainilor, sanii, fesele şi oricare zona in care exista o depresiune in conturul pielii. Lipofilling-ul presupune recoltarea grasimii proprii dintr-o zona a corpului in care se gaseşte in exces, procesarea prin spalare/purificare, şi re-injectarea ei cu mare atenţie cu ajutorul unor ace special concepute, in zonele ce necesita augmentare. Pentru a obţine rezultatul permanent dorit, poate fi necesar ca procedura sa fie repetata de mai multe ori. Lipofilling-ul este procedura chirurgicala minim invaziva prin care se injecteaza grasimea proprie in zonele care necesita augmentarea volumului, producand rezultate sigure, de lunga durata si cu un aspect natural. Lipofillingul este o procedura eleganta deoarece propriul tesut adipos al pacientului este folosit pentru a trata alte zone ale corpului. In acest fel se elimina riscul unei reactii de corp strain. Mai mult decat atat, grasimea este usor accesibila si la indemana (fiind sub piele), pentru pacient disconfortul sau morbiditatea fiind minime. Pentru a ajunge la rezultatul dorit uneori este necesar ca procedura de lipofilling sa fie repetata de cateva ori, ceea ce este foarte usor realizabil. In esenta, lipofilling-ul este un auto-transplant de celule adipoase in zonele specifice dorite.

Va prezentam raspunsurile la cele mai uzuale intrebari legate de aceasta operatie. Pentru orice alte detalii sau informatii va rugam sa nu ezitati sa ne contactati.

1Sunt un bun candidat pentru lipofilling ?
Consultatia Dvs. va stabili daca sunteti un candidat potrivit pentru aceasta procedura. Daca sunteti intr-o stare buna de sanatate fizica si mentala, cu asteptari realiste, atunci sunteti un candidat potrivit. Inainte de a va decide pentru o intervenţie chirurgicala, gandiţi-va cu atenţie la dorinţele şi aşteptarile Dvs. şi discutaţi-le cu doctorul.
2La ce ar trebui sa ma astept de la prima consultatie ?
In timpul consultatiei veti fi informat asupra acestei proceduri, asupra limitelor si riscurilor ei, si veti discuta despre ceea ce doriti si ce va preocupa. Aceasta discutie il va ajuta pe medic sa inteleaga exact ceea ce doriti si sa determine daca poate fi realizabil in mod realist. Doctorul va va examina si va lua in considerare anumiti factori, printre care cei determinanti pentru eficienta acestei proceduri sunt caracteristicile zonei ce necesita grefarea de grasime si disponibilitatea a suficient tesut adipos subcutanat. Alt factor important il reprezinta fumatul, care afecteaza negativ sansele de grefare a grasimii. Trebuie sa veniti la consultatie pregatit pentru a discuta istoricul Dvs. medical. Aceasta presupune sa veniti la consultatie pregatit cu o lista a eventualelor Dvs. probleme medicale, a interventiilor chirurgicale suferite in trecut, si a medicatiei actuale si a alergiilor. Este important sa ne puteti la dispozitie informatii medicale complete, deoarece acestea pot influenta rezultatul si recuperarea.
3Ce se intampla in ziua operatiei ?
Interventia Dvs. de chirurgicala de lipofilling va fi efectuata intr-o clinica autorizata de chirurgie plastica, sub anestezie locala. Un calmant oral va va fi administrat inaintea operatiei pentru confortul dvs. si pentru a va diminua anxietatea. Procedura dureaza in general 1 ora, in functie de natura si complexitatea procedurii Dvs. Daca sunteti fumator, va trebui sa renuntati la fumat cu minim 3 saptamani inainte de interventia chirurgicala. Aspirina si anumite medicamente anti-inflamatorii pot provoca sangerari crescute, asa ca ar trebui sa evitati sa luati aceste medicamente pentru o perioada de timp inainte si dupa interventia chirurgicala. Atunci cand se termina operaţia, veţi fi dus in zona de recuperare, unde veţi fi in continuare monitorizat cu atenţie. Zonele tratate vor fi bandajate şi acoperite de articole de imbracaminte elastice compresive. Acestea sunt folosite pentru a controla edemul post-operator, pentru a sprijini ţesuturile suturate şi pentru a netezi şi intinde pielea. Grasimea se recolteaza prin aspiratie cu ajutorul unei canule speciale de recoltare folosind o tehnica sterila. Odata ce se obtine grasime suficienta din zona donatoare, aceasta este apoi purificata prin spalare sau prin utilizarea unei centrifuge. In acest moment grasimea este plasata in zonele ce trebuiesc tratate. Pentru aceasta se foloseste o canula foarte fina de injectare. Atunci cand se termina operatia, veti fi dus in zona de recuperare, unde veti fi in continuare monitorizat cu atentie pentru cateva ore.
4Ce presupune recuperarea dupa interventie ?
In perioada imediat urmatoare procedurii chirurgicale veti experimenta un anume grad de disconfort si de durere. Cat sunteti in clinica vi se vor administra intravenos medicamente pentru durere. Atunci cand veti pleca acasa, vi se va da o reteta pentru antibiotice si medicamente pentru durere. Umflarea sau tumefactia va fi maxima in aproximativ a 3 zi dupa procedura, dupa care va incepe sa se retraga. Dupa 7-10 zile de la interventie, zona tratata s-a ameliorat indeajuns incat sa aveti incredere sa va reluati activitatile sociala normale. Umflaturile (tumefierea) si vanataile se rezolva, de obicei, in decurs de 2-3 saptamani. Peste zona donatoare se aplica un pansament compresiv timp de 72 de ore. Este posibil ca sa fie aplicate pansamente si peste zonele tratate in functie de volumul injectat. Este indicat sa nu presati si sa nu dormiti pe zonele injectate pentru o saptamana. Doctorul va poate de asemenea instrui cu privire la un program de masaj limfatic al zonelor donatoare dupa procedura.
5Ce ar trebui sa stiu despre rezultatul acestei interventii ?
La 3 saptamani dupa interventie tumefierea zonelor tratate s-a rezolvat si atunci se pot vedea rezultatele procedurii, desi inca corectia poate parea exagerata. Doctorul de obicei supra-corecteaza, ceea ce inseamna ca injecteaza mai multa grasime decat este necesar, deoarece 10-40% din celulele transplantate de grasime nu vor supravietui. Proportia de celule de grasime care supravietuiesc variaza in functie de cat de mult se misca zona tratata. Rata supravietuirii este mult mai buna in zonele relativ imobile cum ar fi pometii sau sanii, in comparatie cu buzele sau mainile care se misca foarte mult. Rezultatul final este evaluat la 3 luni dupa interventie. La acel moment se poate observa de asemenea si imbunatatirea calitatii pielii de deasupra zonelor tratate ca un posibil efect secundar pozitiv. Dupa rezorbtia initiala a unui procent din grasimea injectatata (intre 10% si 40%, in functie de mobilitatea zonei tratate), rezultatul poate fi considerata permanent. Odata ce celule adipoase transplantate s-au integrat in zona injectata, ele functioneaza ca si restul celulelor de grasime din organism, in sensul ca vor creste sau se vor reduce in functie de fluctuatiile de greutate. Daca va ingrasati, atunci si grasimea transplatata se va umfla proportional, iar daca slabiti semnificativ, si volumul de grasime din zona tratata se va reduce la randului lui.
6Cate vizite trebuie sa fac dupa operatie ?
Doctorul va va vedea in a 3-a zi dupa interventie. Apoi, va veti intoarce la 6 zile dupa operatie pentru indepartarea firelor de sutura. In timpul vizitelor postoperatorii, dr. Zegrea va discuta cu Dvs. despre ce aveti de facut in continuare, precum si despre orice alte probleme ati putea avea. Dupa aceasta vizita, este indicat sa reveniti la control, dupa 3 saptamani, 6 saptamani, 3 luni, 6 luni si un an. Daca este necesar sa se repete procedura, perioada optima este intre 3 si 6 luni dupa prima interventie. Va rugam sa retineti ca relatia Dvs. cu Clinica Dr. Radu Silvian Cojocaru nu se termina atunci cand parasiti sala de operatie. Daca aveti intrebari sau va preocupa ceva in decursul perioadei de recuperare, sau aveti nevoie de informatii suplimentare si mai tarziu, puteti oricand sa ne contactati.
7Care este costul operatiei ?
Costul acestei proceduri nu poate fi prezentat clar si va fi stabilit numai dupa prima consultatie, in functie de particularitatile cazului Dvs. si de amploarea interventiei chirugicale alese. Cu toate acestea, va garantam cel mai bun raport calitate/pret de pe piata de profil.

INFORMATII DESPRE OPERATIE


Durata:

1 ora (in functie de numarul zonelor tratate)

Anestezia:

Anestezie locala infiltrativa a zonelor donatoare si a zonelor ce urmeaza a fi tratate

Spitalizarea:

In general nu este necesara

Efecte secundare:

Zona donatoare: Umflarea temporara a zonei aspirate, echimoze (vanatai) si durere moderata

Zona tratata: echimoze (vanatai), umflarea temporara a zonelor tratate (mai ales a buzelor), disconfort

Riscuri chirurgicale:

Asimetria zonelor tratate, neregularitati, extracorectie, infectie, efectul incomplet al operatiei

Recuperarea:

Dupa 3 zile incep sa se dezumfle zonele tratate

La 7-10 zile este posibila reintoarcerea la locul de munca si reinceperea activitatilor sociale, uneori fiind necesar machiajul zonelor tratate

La 2-3 saptamani se dezumfla zonele tratate

Durata rezultatelor:

Dupa resorbtia initiala a unui procent din grasimea transplantata (intre 20% si 50%), la 3 luni rezultatul poate fi considerat permanent

INFORMATII DESPRE OPERATIE


Durata:

1 ora (in functie de numarul zonelor tratate)

Anestezia:

Anestezie locala infiltrativa a zonelor donatoare si a zonelor ce urmeaza a fi tratate

Spitalizarea:

In general nu este necesara

Efecte secundare:

Zona donatoare: Umflarea temporara a zonei aspirate, echimoze (vanatai) si durere moderata

Zona tratata: echimoze (vanatai), umflarea temporara a zonelor tratate (mai ales a buzelor), disconfort

Riscuri chirurgicale:

Asimetria zonelor tratate, neregularitati, extracorectie, infectie, efectul incomplet al operatiei

Recuperarea:

Dupa 3 zile incep sa se dezumfle zonele tratate

La 7-10 zile este posibila reintoarcerea la locul de munca si reinceperea activitatilor sociale, uneori fiind necesar machiajul zonelor tratate

La 2-3 saptamani se dezumfla zonele tratate

Durata rezultatelor:

Dupa resorbtia initiala a unui procent din grasimea transplantata (intre 20% si 50%), la 3 luni rezultatul poate fi considerat permanent