MASTOPEXIE CU IMPLANT
Mastopexia cu implant este procedura chirurgicala efectuata pentru a remodela sanii şi adauga volum atunci cand este nevoie. Este cel mai adesea realizata la femeile care au avut copii şi au alaptat, dar poate fi realizata şi la femeile a caror sani au avut de suferit de pe urma varstei şi a fluctuaţiilor de greutate. Cele mai multe femei pur şi simplu doresc sa-şi rejuveneze sanii şi sa le redea aspectul dinainte, şi nu cauta neaparat schimbari dramatice ale dimensiunilor lor.
Va prezentam raspunsurile la cele mai uzuale intrebari legate de aceasta operatie. Pentru orice alte detalii sau informatii va rugam sa nu ezitati sa ne contactati.
1Sunt o buna candidata pentru mastopexie ?
Cele mai bune candidate pentru mastopexia cu augmentare sunt acele femeile care cauta sa-şi imbunataţeasca felul in care arata şi nu sa semene cu un anume model ideal. Daca sunteţi sanatoasa fizic, aveţi aşteptari realiste, şi doriţi sa aveţi sanii remodelaţi intr-un mod rezonabil, atunci sunteţi o candidata potrivita pentru aceasta intervenţie. Este indicat sa aveţi o greutate stabila. In cazurile extreme de ptoza (lasarea in jos a sanilor) doctorul va poate recomanda ca aceste proceduri sa fie realizate in etape din motive de siguranţa. Consultaţia Dvs. va stabili daca sunteţi o candidata potrivita. Inainte de a va decide pentru o intervenţie chirurgicala, gandiţi-va cu atenţie la dorinţele şi aşteptarile Dvs. şi discutaţi-le cu doctorul.
2 La ce ar trebui sa ma astept de la prima consultatie ?
In timpul acestei consultaţii veţi fi intrebata in legatura cu dimensiunea şi forma dorita a sanilor, şi este bine sa discutaţi cu Dr. Zegrea despre orice credeţi ca este important in legatura cu aspectul sanilor dorit de Dvs. Aceasta il va ajuta pe doctor sa inţeleaga ce aşteptari aveţi şi daca acestea sunt realist posibile. El va va examina sanii şi va lua in considerare toţi factorii, cum ar fi marimea şi forma sanilor, calitatea pielii şi poziţia areolelor şi a mameloanelor. Vor fi efectuate masuratori ale sanilor, necesare pentru planificarea intervenţiei. Doctorul va va explica ce tehnica chirurgicala este cea mai potrivita pentru Dvs. in funcţie de starea sanilor şi de tonusul pielii. La sfarşitul consultaţiei, se vor face fotografiile pentru dosarul Dvs. medical şi apoi puteţi discuta despre costul intervenţiei chirurgicale şi datele de programare. Este necesar sa veniţi la consultaţie pregatita sa discutaţi despre antecedentele Dvs. medicale. Aceasta presupune sa puteţi furniza informaţii complete asupra problemelor Dvs. medicale, tratamentelor medicale efectuare, a intervenţiilor chirurgicale suferite in trecut-inclusiv biopsiile mamare, şi a medicaţiei actuale şi a alergiilor. Veţi fi intrebata daca aveţi un istoric familial de cancer de san şi despre rezultatul tuturor mamografiilor efectuate in trecut. Este foarte important pentru Dvs. sa furnizaţi informaţii complete.
3Cum se realizeaza interventia chirurgicala ?
Metoda de inserare şi poziţionarea implantului va depinde de anatomia Dvs., factorii individuali şi de preferinţele personale. Dr. Zegrea va decide impreuna cu Dvs. marimea şi forma implantului, localizarea inciziilor, şi daca implanturile vor fi inserate sub glanda mamara sau sub muşchiul pectoral. Incizia pentru mastopexie reprezinta un compromis necesar, prin care se obţine forma dorita a sanilor cu preţul unei cicatrice. Cea mai folosita incizie pentru mastopexia cu augmentare presupune o incizie in jurul areolei ce se extinde vertical in jos, sub areola, spre şanţul inframamar. Aceasta incizie contribuie la creşterea proiecţiei sanului şi la reducerea laţimii lui. Toate eforturile vor fi facute pentru ca cicatricile ce rezulta in urma inciziilor sa fie cat mai discrete posibil. Prin accesul oferit de incizie, doctorul va plasa implantul siliconic intr-un „buzunar”, cel mai adesea sub muşchiul pectoral. Odata ce noua forma a sanilor a fost stabilita, Dr. Zegrea va remodela ţesutul mamar de deasupra implantului siliconic. Durata operaţiei este in mod obişnuit de 2-3 ore. Inciziile vor fi inchise cu suturi, ce vor fi acoperite cu benzi elastice (steristrip) pentru un mai bun suport. La sfarşitul operaţiei sanii vor fi acoperiţi de o bustiera elastica pentru a ajuta procesul de vindecare.
4Ce trebuie sa ştiu despre siguranţa ?
Implanturile siliconice mamare nu sunt dispozitive medicale garantate pe viaţa şi nu poate fi de aşteptat sa dureze pentru totdeauna. In cazul puţin probabil de rupere al unui implant, acesta işi poate schimba discret forma, iar gelul foarte coeziv din interiorul sau, ramane in interiorul implantului sau in interiorul capsulei pe care organismul o creaza in jurul implantului. Ruperea implantului poate surveni ca urmare a unui traumatism al toracelui, sau spontan. Starea implantului poate fi evaluata printr-o ecografie sau prin rezonanţa magnetica. O intervenţie chirurgicala este necesara pentru a inlocui implantul. Este teoretic posibil ca prezenţa implanturilor mamare sa intarzie sau sa afecteze detectarea timpurie a cancerului mamar. Conform studiilor efectuate pana in prezent, implanturile mamare nu cresc riscul apariţiei cancerului de san şi nu duc la apariţie niciunei afecţiuni auto-imune. Vizitaţi www.breastimplantsafety.org pentru mai multe informaţii.
5Ce se intampla in ziua operatiei ?
Intervenţia Dvs. de chirurgicala de mastopexie cu implant va fi efectuata intr-o clinica autorizata de chirurgie plastica, sub anestezie generala, indusa de un medic specialist anestezist. Deoarece operaţia va fi efectuata sub anestezie generala, va fi necesar sa ramaneţi peste noapte in clinica. Operaţia dureaza in general 3-4 ore, in funcţie de natura şi complexitatea procedurii Dvs. Daca sunteţi fumator, va trebui sa renunţaţi la fumat cu minim 2 saptamani inainte de intervenţia chirurgicala. Aspirina şi anumite medicamente anti-inflamatorii pot provoca sangerari crescute, aşa ca ar trebui sa evitaţi sa luaţi aceste medicamente pentru o perioada de timp inainte de intervenţia chirurgicala. Un calmant oral va va fi administrat inaintea operaţiei pentru confortul dvs. şi pentru a va diminua anxietatea. Atunci cand intervenţia chirurgicala a luat sfarşit, veţi fi dusa intr-o zona de recuperare, unde veţi continua sa fiţi monitorizata indeaproape intr-o atmosfera relaxata. Sanii Dvs. vor fi pansaţi şi acoperiţi de o bustiera.
6Ce presupune recuperarea dupa interventie ?
Dupa operaţie o sa va simţiţi obosita şi disconfortul va fi moderat spre sever in primele 2-3 zile, dar asta nu inseamna ca trebuie sa staţi in pat. In funcţie de amploarea intervenţiei, o sa va simţiţi sanii tumefiaţi, umflaţi şi incomozi timp de o zi sau doua dupa operaţie, dar durerea nu trebuie sa fie severa. Disconfortul şi durerea pot fi controlate de medicamentele analgezice administrate şi prescrise de doctor. De asemenea va vor fi prescrise şi antibiotice. La 2-3 zile dupa operaţie puteţi da jos bustiera, şi veţi putea face duş dupa indepartarea tuburilor de dren. Nu trebuie sa daţi jos Steri-strip-urile pentru stimuleaza formarea unor cicatrici cat mai discrete. Doctorul va va vedea la 2 zile dupa operaţie, moment in care eventual va vor fi scoase şi tuburile de dren. Firele de sutura vor fi extrase la 7-10 zile dupa operaţie. Timp de 6 saptamani dupa operaţie va trebui sa va limitaţi activitaţile fizice. Ridicatul oricaror greutaţi mai mari de 5 kg nu este permis timp de 4-6 saptamani, sau orice activitate care va ridica pulsul peste 100 de batai pe minut. De asemenea, exerciţiile de streching sunt interzise timp de cel puţin 3 saptamani dupa operaţie.
7Ce ar trebui sa stiu despre rezultatul acestei interventii ?
De fiecare data cand se intervine chirurgical asupra corpului Dvs. va rezulta o cicatrice. Cu toate ca aceasta se va cicatriza foarte bine, ea va ramane intotdeauna prezenta. Cicatricea rezultata ca urmare a mastopexiei cu augmentare va fi localizata in jurul areolei şi de aici coboara vertical pe axul median al sanului pana in şanţul inframamar. In aproximativ 6-12 luni cicatricea se va maturiza complet şi işi va schimba culoarea din roz/roşiatic intr-o nuanţa decolorata a pielii. Este normal ca la aproximativ 30% dintre paciente sa fie necesar a fi efectuate mici retuşuri la nivelul pielii, la aproximativ 6 luni dupa operaţie. Rezultatele procedurii de mastopexiei cu augmentare sunt de lunga durata. Totuşi, gravitaţia şi procesul normal de imbatranire afecteaza forma şi marimea sanilor practic tuturor femeilor. Sarcina şi alaptarea pot altera marimea şi forma sanilor intr-un mod imprevizibil, şi pot afecta rezultatul pe termen lung ale mastopexiei cu augmentare. De asemenea, oscilaţiile mari in greutate şi menopauza pot afecta aspectul sanilor. Doctorul va va recomanda sa efectuaţi o mamograma de referinţa inainte de operaţie şi una la cateva luni dupa intervenţia chirurgicala. Aceste examinari vor ajuta la detectarea oricaror viitoare schimbari in ţesutul mamar. Dupa intervenţia de mamoplastie de ascensionare, veţi putea in continuare fara nici o problema sa va auto-examinaţi sanii.
8Cate vizite trebuie sa fac dupa operatie ?
Prima vizita va avea loc la 2 zile dupa operaţie, moment in care vor fi scoase şi tuburile de dren daca este cazul, iar a doua la 7-10 zile, moment in care va vor fi extrase firele de sutura. In timpul vizitelor postoperatorii, doctorul va discuta cu Dvs. despre ce aveţi de facut in continuare, precum şi despre orice alte probleme aţi putea avea. Dupa aceste prime doua vizite, veţi mai reveni la control la 3 saptamani, 6 saptamani, 3 luni, 6 luni şi un an. Va rugam sa retineti ca relatia Dvs. cu Clinica Dr. Radu Silvian Cojocaru nu se termina atunci cand parasiti sala de operatie. Daca aveti intrebari sau va preocupa ceva in decursul perioadei de recuperare, sau aveti nevoie de informatii suplimentare si mai tarziu, puteti oricand sa ne contactati.
9Care este costul operatiei ?
Costul acestei proceduri nu poate fi prezentat clar si va fi stabilit numai dupa prima consultatie, in functie de particularitatile cazului Dvs. si de amploarea interventiei chirugicale alese. Cu toate acestea, va garantam cel mai bun raport calitate/pret de pe piata de profil.