parallax background

RECONSTRUCTIE MAMARA


Reconstructia mamara este o procedura plina de satisfactii fizice si emotionale pentru o femeie ce a pierdut unul sau ambii sani din cauza cancerului sau din alte motive. Crearea unui nou san poate imbunatati dramatic imaginea si increderea Dvs. de sine, precum si calitatea vietii. Desi operatia poate avea ca rezultat un san cu aspect relativ natural, un san reconstruit nu va arata si simti exact la fel cu sanul ce a fost indepartat.

Va prezentam raspunsurile la cele mai uzuale intrebari legate de aceasta operatie. Pentru orice alte detalii sau informatii va rugam sa nu ezitati sa ne contactati.

1Sunt o buna candidata pentru reconstructia mamara ?
Reconstructia mamara este un proces foarte individualizat. Acesta trebuie facut pentru Dvs., nu pentru a indeplini dorintele altcuiva, sau pentru a va incadra in vreun model de imagine ideala. Sunteti o buna candidata pentru reconstructia mamara daca:
  • Sunteti in masura sa faceti fata diagnosticului si tratamentului
  • Nu aveti afectiuni medicale suplimentare sau alte boli ce pot afecta vindecarea
  • Aveti o atitudine pozitiva si obiective realiste in ce priveste restaurarea sanului si a imaginii corpului Dvs.
Reconstructia mamara implica de obicei mai multe proceduri efectuate in mai multe etape. Acestea pot incepe in acelasi timp cu mastectomia, sau pot fi amanate pana cand va vindecati de pe urma mastectomiei sau a oricaror alte tratamente aditionale ale neoplasmului. Este important sa va simtiti pregatita pentru incarcatura emotionala ce o presupune reconstructia mamara. Poate dura ceva timp pana sa puteti accepta rezultatele reconstructiei mamare. Consultatia Dvs. va stabili daca sunteti o candidata potrivita. Inainte de a va decide pentru o interventie chirurgicala, ganditi-va cu atentie la dorintele si asteptarile Dvs. si discutati-le cu doctorul. Decizia de a va supune reconstructiei mamare este extrem de personala. Dvs. va trebui sa decideti daca beneficiile sunt pe masura obiectivelor Dvs. si daca riscurile si complicatiile potentiale sunt acceptabile.
2La ce ar trebui sa ma astept de la prima consultatie ?
Succesul si siguranta procedurii Dvs. de reconstructie mamara depind foarte mult de sinceritatea Dvs. completa in timpul consultatiei. Vi se vor pune o serie de intrebari in legatura cu sanatatea Dvs., obiectivele si stilul de viata. Este necesar sa veniti la consultatie pregatita sa discutati despre antecedentele Dvs. medicale. Aceasta presupune sa puteti furniza informatii complete asupra problemelor Dvs. medicale, tratamentelor medicale efectuare, a interventiilor chirurgicale suferite in trecut, si a medicatiei actuale si a alergiilor. Este foarte important pentru Dvs. sa furnizati informatii complete. Doctorul va evalua starea Dvs. de sanatate si orice conditii de sanatate pre-existente sau factori de risc. In timpul acestei consultatii veti fi intrebata de ce va doriti aceasta procedura, si este bine sa discutati cu doctorul despre orice credeti ca este important in legatura cu obiectivele si dorintele Dvs. Aceasta il va ajuta pe medic sa inteleaga ce asteptari aveti si daca acestea sunt realist posibile. El va va examina sanii si va lua in considerare toti factorii, cum ar fi marimea si forma sanilor, calitatea pielii si pozitia areolelor si a mameloanelor. Vor fi efectuate masuratori ale sanilor, necesare pentru planificarea interventiei. Medicul va va explica ce optiuni sunt disponibile pentru reconstructia mamara, si va va recomanda un plan de tratament, inclusiv pentru a se realiza simetria sanilor. De asemenea, veti discuta despre rezultatele probabile ale reconstructiei mamare, precum si despre orice riscuri sau complicatii potentiale. La sfarsitul consultatiei, se vor face fotografiile pentru dosarul Dvs. medical si apoi puteti discuta despre costul interventiei chirurgicale si datele de programare.
3Cum se realizeaza interventia chirurgicala ?
Exista mai multe tehnici chirugicale folosite pentru realizarea reconstructiei de san: 1. Proceduri microchirurgicale prin care se repozitioneaza un lambou propriu compus din tesut muscular, adipos si piele:
  • Lambouri libere anastomozate microchirugical: DIEP sau SGAP, ce nu contin tesut muscular, durata procedurii este mai mare, dar morbiditatea zonei donatoare este mai redusa;
  • Lambouri transferate microchirugical: TRAM sau Latissimus Dorsi, ce contin tesut muscular si sunt repozitionate printr-un tunel sub piele.
  • e realiste in ce priveste restaurarea sanului si a imaginii corpului Dvs.
Ocazional, lamboul propriu poate reconstrui complet sanul, dar de cele mai multe ori asigura suportul tisular necesar pentru a acoperi si sutine un implant mamar. 2. Expandarea tisulara intinde pielea sanatoasa pentru a asigura acoperire pentru implantul siliconic. Reconstructia mamara prin expandare tisulara permite o recuperare mai usoara decat tehnicile microchirurgicale, dar este un proces de reconstructie mai indelungat. Dupa procedura de inserare a expanderului este nevoie de mai multe vizite la cabinet pe parcursul a 4-6 luni pentru a umple incet aparatul printr-o supapa interna in scopul expandarii pielii sanului. La final, o a doua procedura este necesara pentru a inlocui expanderul cu un implant siliconic, deoarece expanderul nu este conceput pentru a servi ca implant permanent. 3. Implanturile mamare siliconice pot fi folosite ca o completare sau alternativa a tehnicilor microchirugicale, sau mai des, sunt folosite ca etapa finala dupa expandarea tisulara. 4. O varietate de tehnici chirurgicale completeaza reconstructia mamara si au ca scop reconstruirea mamelonului si a areolei, sau refacerea simetriei sau a conturului sanilor, precum ar fi grefarea sau plastiile de piele, sau grefarea autologa de grasime (lipofilling). Inciziile vor fi inchise cu suturi, ce vor fi acoperite cu benzi elastice (steristrip) pentru un mai bun suport. La sfarsitul operatiei inciziile vor fi acoperite cu pansament, si tuburi de dren vor fi temporar plasate in zonele operate pentru a colecta sangele sau orice fluid in exces.
4Ce trebuie sa ştiu despre siguranţa ?
Implanturile siliconice mamare nu sunt dispozitive medicale garantate pe viata si nu poate fi de asteptat sa dureze pentru totdeauna. In cazul putin probabil de rupere al unui implant, acesta isi poate schimba discret forma, iar gelul foarte coeziv din interiorul sau, ramane in interiorul implantului sau in interiorul capsulei pe care organismul o creaza in jurul implantului. Ruperea implantului poate surveni ca urmare a unui traumatism al toracelui, sau spontan. Starea implantului poate fi evaluata printr-o ecografie sau prin rezonanta magnetica. O interventie chirurgicala este necesara pentru a inlocui implantul. Este teoretic posibil ca prezenta implanturilor mamare sa intarzie sau sa afecteze detectarea timpurie a cancerului mamar. Conform studiilor efectuate pana in prezent, implanturile mamare nu cresc riscul aparitiei cancerului de san si nu duc la aparitie niciunei afectiuni auto-imune. Vizitati www.breastimplantsafety.org pentru mai multe informatii.
5Ce se intampla in ziua operatiei ?
Interventia Dvs. de chirurgicala de mastopexie cu implant va fi efectuata intr-o clinica autorizata de chirurgie plastica, sub anestezie generala, indusa de un medic specialist anestezist. Daca operatia va fi efectuata sub anestezie generala, va fi necesar sa ramaneti peste noapte in clinica. Operatia dureaza in general 3-4 ore, in functie de natura si complexitatea procedurii Dvs. Daca sunteti fumatoare, va trebui sa renuntati la fumat cu minim 2 saptamani inainte de interventia chirurgicala. Aspirina si anumite medicamente anti-inflamatorii pot provoca sangerari crescute, asa ca ar trebui sa evitati sa luati aceste medicamente pentru o perioada de timp inainte de interventia chirurgicala. Un calmant oral va va fi administrat inaintea operatiei pentru confortul dvs. si pentru a va diminua anxietatea. Atunci cand interventia chirurgicala a luat sfarsit, veti fi dusa intr-o zona de recuperare, unde veti continua sa fiti monitorizata indeaproape intr-o atmosfera relaxata. Sanii Dvs. vor fi pansati si acoperiti de o bustiera.
6Ce presupune recuperarea dupa interventie ?
Vindecarea va continua pe parcursul a mai multor saptamani, timp in care tumefierea se va diminua, iar forma si pozitia sanilor se vor imbunatati. In functie de particularitatile planului de reconstructie mamara specific fiecarei paciente doctorul va va oferi toate informatiile privind recuperarea si instructiunile post-operatorii.
7Ce ar trebui sa stiu despre rezultatul acestei interventii ?
Rezultatele finale ale reconstructiei mamare dupa mastectomie pot atenua impactul fizic si emotional al mastectomiei. Exista efecte secundare, dar cele mai multe femei simt ca acestea sunt mici in comparatie cu cresterea substantiala a calitatii vietii si cu senzatia de fi si de a arata intreaga din nou:
  • un san reconstruit nu va arata si simti exact la fel cu sanul ce a fost indepartat, dar cu timpul, o parte din senzatie va reveni;
  • cicatricile inciziilor vor fi intotdeauna prezente, insa aspectul lor se va imbunatati in timp;
  • anumite tehnici chirurgicale vor lasa cicatrici si in zona donatoare, dar acestea vor fi localizate in zone mai putin expuse ale corpului: pe spate, abdomenul inferior sau fese.
O nota despre simetria sanilor: daca doar un singur san este afectat, doar el singur este necesar a fi reconstruit. Dar in plus, pentru celalalt san poate fi recomandata o mamoplastie de ascensionare, reducere sau augmentare in scopul de a imbunatati simetria de marime sau pozitie a ambilor sani. Practica medicinei si a chirurgiei nu este o stiinta exacta. Desi rezultatele bune sunt de asteptat, nu exista garantia lor. In anumite situatii, poate sa nu fie posibil a se obtine rezultatele optime cu o singura operatie, si alta interventie poate fi necesara. Inainte si dupa reconstructia mamara monitorizarea atenta a sanilor Dvs. prin auto-examinare, mamografie, si alte tehnici de diagnosticare, este esentiala pentru sanatatea Dvs. pe termen lung.
8Cate vizite trebuie sa fac dupa operatie ?
Prima vizita va avea loc la 2 zile dupa operatie, moment in care vor fi scoase si tuburile de dren daca este cazul, iar a doua la 7-10 zile, moment in care va vor fi extrase firele de sutura. In timpul vizitelor postoperatorii, doctorul va discuta cu Dvs. despre ce aveti de facut in continuare, precum si despre orice alte probleme ati putea avea. Dupa aceste prime doua vizite, veti mai reveni la control la 3 saptamani, 6 saptamani, 3 luni, 6 luni si un an. Va rugam sa retineti ca relatia Dvs. cu Clinica Dr. Radu Silvian Cojocaru nu se termina atunci cand parasiti sala de operatie. Daca aveti intrebari sau va preocupa ceva in decursul perioadei de recuperare, sau aveti nevoie de informatii suplimentare si mai tarziu, puteti oricand sa ne contactati.
9Care este costul operatiei ?
Costul acestei proceduri nu poate fi prezentat clar si va fi stabilit numai dupa prima consultatie, in functie de particularitatile cazului Dvs. si de amploarea interventiei chirugicale alese. Cu toate acestea, va garantam cel mai bun raport calitate/pret de pe piata de profil.

INFORMATII DESPRE OPERATIE


Durata:

5-6 ore in cazul reconstrucţiei microchirurgicale

1-2 ore in cazul reconstrucţiei cu expander sau cu grasime autologa Anestezia:

Anestezia:

Generala

Spitalizarea:

De obicei nu necesita spitalizare sau 1 noapte de cazare in clinica noastra

Efecte secundare:

Umflarea temporara a zonei operate (4-6 luni in cazul expandarii tisulare), echimoze, durere

Riscuri chirurgicale:

Comune: durere, sangerare, infecţie, vindecarea defectuoasa a inciziilor

Reconstruţia microchirugicala: necroza parţiala sau completa a lamboului, pierderea sensibilitaţii la nivelul zonei donatoare şi a sanului reconstruit

Folosirea implanturilor mamare presupune riscul contracturii capsulare (intarirea sanilor), şi al rupturii implantului

Recuperarea:

In funcţie de planul individual de reconstrucţie mamara

Durata rezultatelor:

Permanenta in cazul reconstrucţiei microchirugicale.

La 10 ani poate fi necesara inlocuirea implantului mamar

INFORMATII DESPRE OPERATIE


Durata:

5-6 ore in cazul reconstrucţiei microchirurgicale

1-2 ore in cazul reconstrucţiei cu expander sau cu grasime autologa Anestezia:

Anestezia:

Generala

Spitalizarea:

De obicei nu necesita spitalizare sau 1 noapte de cazare in clinica noastra

Efecte secundare:

Umflarea temporara a zonei operate (4-6 luni in cazul expandarii tisulare), echimoze, durere

Riscuri chirurgicale:

Comune: durere, sangerare, infecţie, vindecarea defectuoasa a inciziilor

Reconstruţia microchirugicala: necroza parţiala sau completa a lamboului, pierderea sensibilitaţii la nivelul zonei donatoare şi a sanului reconstruit

Folosirea implanturilor mamare presupune riscul contracturii capsulare (intarirea sanilor), şi al rupturii implantului

Recuperarea:

In funcţie de planul individual de reconstrucţie mamara

Durata rezultatelor:

Permanenta in cazul reconstrucţiei microchirugicale.

La 10 ani poate fi necesara inlocuirea implantului mamar