parallax background

REDUCERE MAMARA


Reducerea mamara, denumita medical mamoplastie de reducere, este procedura chirurgicala prin care se indeparteaza din sani grasime, ţesut mamar şi piele, facandu-i mai mici, mai uşori şi mai fermi. Prin aceasta procedura se va reduce, de asemenea, şi dimensiunea areolei, iar sanii cazuţi vor capata o forma mai naturala prin ajustarea şi repoziţionarea ţesutului mamar intr-o poziţie adecvata pe piept.

Va prezentam raspunsurile la cele mai uzuale intrebari legate de aceasta operatie. Pentru orice alte detalii sau informatii va rugam sa nu ezitati sa ne contactati.

1Sunt o buna candidata pentru mamoplastia de reducere ?
In timpul acestei consultaţii veţi fi intrebata in legatura cu dimensiunea dorita a sanilor, şi este bine sa discutaţi cu doctorul despre orice credeţi ca este important in legatura cu aspectul sanilor dorit de Dvs. Aceasta il va ajuta pe medic sa inţeleaga ce aşteptari aveţi şi daca acestea sunt realist posibile. El va va examina sanii şi va lua in considerare toţi factorii, cum ar fi marimea şi forma sanilor, calitatea pielii şi poziţia areolelor şi a mameloanelor. Vor fi efectuate masuratori ale sanilor, necesare pentru planificarea intervenţiei. Doctorul va va explica ce tehnica chirurgicala este cea mai potrivita pentru Dvs. in funcţie de starea sanilor şi de tonusul pielii. La sfarşitul consultaţiei se vor face fotografiile pentru dosarul Dvs. medical şi apoi puteţi discuta despre costul intervenţiei chirurgicale şi datele de programare. Trebuie sa-i spuneţi doctorului daca aveţi de gand sa slabiţi semnificativ, mai ales daca aţi observat ca sanii Dvs. devin mai mici odata cu pierderea in greutate, acesta va va recomada sa va stabilizaţi greutatea inainte de a efectua aceasta procedura. Este necesar sa veniţi la consultaţie pregatita sa discutaţi despre antecedentele Dvs. medicale. Aceasta presupune sa puteţi furniza informaţii complete asupra problemelor Dvs. medicale, tratamentelor medicale efectuare, a intervenţiilor chirurgicale suferite in trecut-inclusiv biopsiile mamare, şi a medicaţiei actuale şi a alergiilor. Veţi fi intrebata daca aveţi un istoric familial de cancer de san şi despre rezultatul tuturor mamografiilor efectuate in trecut. Este foarte important pentru Dvs. sa furnizaţi informaţii complete.
2Cum se realizeaza interventia chirurgicala ?
Tehnicile chirurgicale pentru reducerea mamara variaza, dar procedura cea mai comuna implica o incizie in jurul areolei ce se extinde vertical in jos, sub areola, şi este insoţita sau nu de o de o incizie orizontala situata in şanţul inframamar, in funcţie de marimea sanilor. Pielea de pe ambele parţi ale sanului este adusa in jos şi in jurul areolei, pentru modelarea noului contur al sanului. Lipoaspiraţia poate fi de asemenea utilizata pentru a elimina grasimea din zona axilei. In cele mai multe cazuri, mameloanele raman ataşate de ţesutul mamar şi implicit de vasele lor sangvine şi de nervi. Totuşi, in cazul sanilor foarte mari sau foarte cazuţi, poate fi necesar ca mameloanele şi areolele sa fie complet detaşate şi grefate intr-o poziţie superioara. Aceasta va duce la pierderea sensibilitaţii la nivelul areolelor şi a mameloanelor şi la incapacitatea de a alapta. Suturile sunt de regula localizate in jurul areolei, pe o linie verticala ce coboara de sub areole, şi daca este cazul, şi in şanţul inframamar. In anumite cazuri, poate fi folosita o tehnica chirurgicala ce elimina partea verticala a cicatricei. Ocazional, pentru reducerile mamare in care doar grasimea trebuie eliminata, lipoaspiraţia poate fi folosita pentru a reduce dimensiunile sanilor, lasand cicatrici minime, punctiforme.
3Ce se intampla in ziua operatiei ?
Intervenţia Dvs. de chirurgicala de reducere mamara va fi efectuata intr-o clinica autorizata de chirurgie plastica, sub anestezie generala, indusa de un medic specialist anestezist. Deoarece operaţia va fi efectuata sub anestezie generala, va fi necesar sa ramaneţi peste noapte in clinica. Operaţia dureaza in general 3-4 ore, in funcţie de natura şi complexitatea procedurii Dvs. Daca sunteţi fumator/oare, va trebui sa renunţaţi la fumat cu minim 2 saptamani inainte de intervenţia chirurgicala. Aspirina şi anumite medicamente anti-inflamatorii pot provoca sangerari crescute, aşa ca ar trebui sa evitaţi sa luaţi aceste medicamente pentru o perioada de timp inainte de intervenţia chirurgicala. Un calmant oral va va fi administrat inaintea operaţiei pentru confortul dvs. şi pentru a va diminua anxietatea. Atunci cand intervenţia chirurgicala a luat sfarşit, veţi fi dusa intr-o zona de recuperare, unde veţi continua sa fiţi monitorizata indeaproape intr-o atmosfera relaxata. Sanii Dvs. vor fi pansaţi şi acoperiţi de o bustiera.
4Ce presupune recuperarea dupa reducerea mamara ?
Dupa operaţie o sa va simţiţi obosita şi disconfortul va fi moderat spre sever in primele 2-3 zile, dar asta nu insemna ca trebuie sa staţi in pat. In funcţie de amploarea intervenţiei, o sa va simţiţi sanii tumefiaţi, umflaţi şi incomozi timp de o zi sau doua dupa operaţie, dar durerea nu trebuie sa fie severa. Disconfortul şi durerea pot fi controlate de medicamentele analgezice administrate şi prescrise de doctor. De asemenea va vor fi prescrise şi antibiotice. La 2-3 zile dupa operaţie puteţi da jos bustiera pentru a face duş. Nu trebuie sa daţi jos Steri-strip-urile pentru stimuleaza formarea unor cicatrici cat mai discrete. doctorul va va vedea la 2 zile dupa operaţie, moment in care va vor fi scoase şi tuburile de dren. Firele de sutura vor fi extrase la 7-10 zile dupa operaţie. Timp de 6 saptamani dupa operaţie va trebui sa va limitaţi activitaţile fizice. Ridicatul oricaror greutaţi mai mari de 5 kg nu este permis timp de 4-6 saptamani, sau orice activitate care va ridica pulsul peste 100 de batai pe minut. De asemenea, exerciţiile de streching sunt interzise timp de cel puţin 3 saptamani dupa operaţie.
5Ce ar trebui sa stiu despre rezultatul acestei interventii ?
De fiecare data cand se intervine chirurgical asupra corpului Dvs. va rezulta o cicatrice. Cu toate ca aceasta se va cicatriza foarte bine, ea va ramane intotdeauna prezenta. Cicatricea rezultata ca urmare a mamaplastiei de reducere va fi localizata in jurul areolei şi de aici coboara vertical pe axul median al sanului pana in şanţul inframamar, unde se poate continua cu o porţiune orizontala. In aproximativ 6-12 luni cicatricea se va maturiza complet şi işi va schimba culoarea din roz/roşiatic intr-o nuanţa decolorata a pielii. Este normal ca la aproximativ 30% dintre paciente sa fie necesar a fi efectuate mici retuşuri la nivelul pielii, la aproximativ 6 luni dupa operaţie. Doctorul va va recomanda sa efectuaţi o mamograma de referinţa inainte de operaţie şi una la cateva luni dupa intervenţia chirurgicala. Aceste examinari vor ajuta la detectarea oricaror viitoare schimbari in ţesutul mamar. Dupa intervenţia de mamoplastie de reducere, veţi putea in continuare fara nici o problema sa va auto-examinaţi sanii.
6Cate vizite trebuie sa fac dupa operatie ?
Prima vizita va avea loc la 2 zile dupa operaţie, iar a doua la 7-10 zile. In timpul vizitelor postoperatorii, doctorul va discuta cu Dvs. despre ce aveţi de facut in continuare, precum şi despre orice alte probleme aţi putea avea. Dupa aceste prime doua vizite, veţi mai reveni la control la 3 saptamani, 6 saptamani, 3 luni, 6 luni şi un an. Va rugam sa retineti ca relatia Dvs. cu Clinica Dr. Radu Silvian Cojocaru nu se termina atunci cand parasiti sala de operatie. Daca aveti intrebari sau va preocupa ceva in decursul perioadei de recuperare, sau aveti nevoie de informatii suplimentare si mai tarziu, puteti oricand sa ne contactati.
7Care este costul operatiei ?
Costul acestei proceduri nu poate fi prezentat clar si va fi stabilit numai dupa prima consultatie, in functie de particularitatile cazului Dvs. si de amploarea interventiei chirugicale alese. Cu toate acestea, va garantam cel mai bun raport calitate/pret de pe piata de profil.

INFORMATII DESPRE OPERATIE


Durata:

3-4 ore (in funcţie de amploarea operaţiei)

Anestezia:

Generala

Spitalizarea:

De obicei nu necesita spitalizare sau maxim 1 noapte de spitalizare.

Efecte secundare:

Umflarea temporara a zonei operate, echimoze, si durere moderata

Riscuri chirurgicale:

Durere, sangerare, infecţie, modificari ale sensibilitaţii la nivelul areolei, rezultat incomplet al intervenţiei

Recuperarea:

La 2 – 3 saptamani reintoarcerea la locul de munca

La 3 saptamani se pot relua activitatile mai intense

La 4 – 8 saptamani se dezumfla complet zona operata

Durata rezultatelor:

Aproximativ 10 ani

INFORMATII DESPRE OPERATIE


Durata:

3-4 ore (in funcţie de amploarea operaţiei)

Anestezia:

Generala

Spitalizarea:

De obicei nu necesita spitalizare sau maxim 1 noapte de spitalizare.

Efecte secundare:

Umflarea temporara a zonei operate, echimoze, si durere moderata

Riscuri chirurgicale:

Durere, sangerare, infecţie, modificari ale sensibilitaţii la nivelul areolei, rezultat incomplet al intervenţiei

Recuperarea:

La 2 – 3 saptamani reintoarcerea la locul de munca

La 3 saptamani se pot relua activitatile mai intense

La 4 – 8 saptamani se dezumfla complet zona operata

Durata rezultatelor:

Aproximativ 10 ani